Thursday, November 17, 2005

Γάμος με ...σφαλιάρες

Από την Ελευθεροτυπία
http://www.enet.gr/online/online_text?c=112&id=68652768

«… Όλα ξεκίνησαν όταν ο παπάς είπε το γνωστό «η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα……Η νύφη μια όμορφη κοπέλα περίπου 27 ετών, ακολουθώντας προφανώς τις προσταγές της μητέρας της, πάτησε -όπως το θέλει η παράδοση- με δύναμη το πόδι του γαμπρού, αλλά αντί για το χαμόγελό του εισέπραξε ένα δυνατό χαστούκι (!) που ακούστηκε σε όλη την εκκλησία.
….
Το μυστήριο του γάμου αμέσως διεκόπη, έκπληκτος και αμήχανος ο παπάς σταμάτησε τους ψαλμούς, η νύφη έβαλε τα κλάματα και αποχώρησε.
…..
Αλλά τελικά μετά την παρέμβαση των ψυχραιμότερων και τις εκκλήσεις του ιερέα, η νύφη επέστρεψε στην εκκλησία και το μυστήριο του γάμου συνεχίστηκε από το σημείο της σφαλιάρας και μετά ...»

Γιατί κοπέλα μου; Γιατί;
Καλά έκανες και την κοπάνησες μετά την σφαλιάρα…
Τι τόθελες και γύρναγες;
Δεν το βλέπεις; Το πράγμα βρωμάει…

Αν σε πλακώνει στις φάπες από την πρώτη μέρα του γάμου και μέσα στην εκκλησία, φαντάσου τι θα γίνει στη συνεχεία… έχει να πέσει πολύ ξύλο…

Πολύ την λυπάμαι την καημένη…

20 Comments:

Blogger vasvoe said...

den pame kala.... den pame ka8olou kala...

alla afou eiani tetoies malakismenes merikes merikes re litsa, poios tous ftaei para to xero tous to kefali?

as katsoun na doun ti glika oste kapoia stigmi na katalavoun ti apotelesmata exei to na min tolmas na pas kontra stous goneis, parevriskomenous klp (stil tsakisou mori kai girna na teleiosoume ton gamo, mas gelane oloi oi kalesmenoi, den 8a me kaneis esi rezili sta sogia klp klp- GRRR POS TA PAIRNOOOO!!!)



Ma kala POSA KILA MALAKAS prepei na eisai gia na xastoukiseis ti nyfi?!?

4:16 PM  
Blogger Phantasmak said...

vasvoe ίσως και ο ίδιος τους ο γάμος να ήταν για τα μάτια των σογιώνε. Δηλαδή καπου να το περίμεναν οι μανουλίτσες (γιατι οι πατεράδες στα αποκείνα τους) και να πίεζαν αργά αλλά σταθερά. Συμβαίνει συνέχεια αυτό στις Ελλάδες. Οπότε αφού παντρεύτηκαν όχι για τους εαυτούς τους αλλά για τους συγγενείς γιατί να μη γυρίσει η κοπέλα να συνεχίσει το μυστήριο; Δε θα παντρευόταν απ' την αρχή αν ήταν.

Και όσο για τον γαμπρό θα ήταν κανάς μεσογειοανατολίτης γαμήκουλας πηδηκουλιάρης που άκου να ούμε καμιά γαμιόλα δε θα μου πατήσει το πόδι εμένανε, θα ξενογαμώ αμα λάχει κι αυτή θα είναι δούλα και κυρά και αμα γαμηθεί με άλλον θα της ρίξω οξύ όπως κάνουν στο Πακιστάν. Για τέτοιο δε μιλάμε;

4:23 PM  
Blogger Chrisa said...

Έχει δίκιο ο Master li!!! Οι γονείς θα επρεπε να έπαιρναν την κόρη τους και να φύγουν!!! Καλά μιλάμε πάντως ο τύπος πως είναι πολλά κιλά μ@#$%!&ς

11:28 PM  
Blogger Your Man said...

Απο τη μία συμφωνώ 100% για το ότι η νύφη δεν έπρεπε να γυρίσει, για δικό της καλό.

Αλλά από την άλλη, όσες ξέρω που είναι σούζα κλαρίνο μπροστά στον άνδρα τους (λόγω άγνοιας, έλλειψης παιδείας, έλλειψη ελεύθερης σκέψης, ανασφάλειας κλπ) μπορεί να τρώνε ξύλο, να τρώνε κέρατο, αλλά εφόσον δεν χωρίσουν συνεχίζουν να είναι ευτυχισμένες επειδή "είναι με ένα καλό παιδί".

Μιλάμε για πολύ θύμα.

12:07 AM  
Blogger Lili said...

Otan exeis mathei apo to spiti na se dernei o babas kai na adiaforei, ayto ermineyeis gia agapi.

dyskolo na ksefygeis alla oxi akatorthoto.
vasvoe min vrizeis to thyma, me stenaxoreis.

2:19 AM  
Blogger €lisavet said...

Πέρα απ'το η δε γυνή να φοβάται(σέβεται) τον άντρα λέγεται και κάτι άλλο στο μυστήριο του γάμου,ο άντρας να προσέχει και ν'αγαπάει τη γυναίκα του όπως ο Χριστός αγαπάει την εκκλησία.

2:37 AM  
Blogger 0comments said...

Υπάρχουν παράλληλοι κόσμοι που αδυνατούμε να καταλάβουμε. Άλλες φορές τα πράματα σ’ αυτούς μας φαίνονται χειρότερα, άλλες καλύτερα. Το μόνο κοινό σε όλους μας είναι η ερώτηση: «Μα καλά, εμείς μ’ αυτούς δε μεγαλώνουμε στην ίδια χώρα, κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται; Όπως επίσης και η απάντηση: «ΟΧΙ!»

3:00 AM  
Blogger Ελένη said...

Είναι πάντως ιδιαίτερα ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι από τους 7 παραπάνω σχολιαστές, οι 2 (vasvoe, Your Man) για την διαιώνιση της άσχημης κατάστασης θεωρούν υπεύθυνη την γυναίκα που δεν σηκώνεται να φύγει και 1 (Steelheart) ρίχνει ευθύνες στην/στις μητέρα/ες ενώ ταυτόχρονα θεωρεί ότι ο/οι πατέρας/άδες δεν ενδιαφέρονται και - κατά συνέπεια - δεν πιέζουν τις κόρες τους να κάνουν "αμφίβολους" γάμους. Άρα έχουμε συνολικά 3/7 που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ρίχνουν το φταίξιμο σε μια γυναίκα.
Για όποιον απορεί πάντως γιατί όλες αυτές οι γυναίκες δεν σηκώνονται απλά να φύγουν ή γιατί μπαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις εξ αρχής, είμαι σίγουρη ότι ένας ψυχολόγος ή μια έρευνα επί του θέματος, θα τους διαβεβαιώσουν ότι είναι εύκολο για γυναίκες οποιουδήποτε μορφωτικού επιπέδου και διανοητικής ικανότητας να πέσουν στον φαύλο κύκλο της θυματοποίησης (για διάφορους λόγους, κοινωνικούς, οικογενειακούς, οικονομικούς κτλ) και πολύ δύσκολο να βγουν από αυτόν (όχι μόνο ως σύζυγοι αλλά και ως μητέρες ή γιαγιάδες).

3:03 AM  
Blogger . said...

η κοπέλα αυτή κατα πάσα πιθανότητα ξαναέφαγε ξύλο. πιστέυω ότι ο λόγος που έφυγε αρχικά απ την εκκλησία και ο λόγος που πείστηκε να γυρίσει ήταν επειδή την προσέβαλλε που δάρθηκε δημοσίως.

δεν ρίχνω ευθύνες σε κάποιον γιατί θέλει ολόκληρα ψυχογραφήματα.

5:02 AM  
Blogger zouri1 said...

εγω θεωρω λιγο απιστευτο να εγινε μεσα στην εκλησια.δεν εχω ξανακουσει κατι τετοιο.αν οντως εγινε,ειναι δειγμα μεγαλου φασιστα,και το ξυλο θα ειναι μονο η αρχη,ενος βασανιστικου μετεπειτα βιου.

6:10 AM  
Blogger vasvoe said...

Paidia xanadiavaste ti egrapsa.

LILI afto paei kai gia sena.

DEN erixa tin ef8ini sto 8ima. DEN eipa kala na pa8ei, alla "mono etsi 8a katalavei kapoia stigmi".

To oti etsi exei megalosei kai exei ma8ei apo tous goneis klp to 8eoro standar kai toso obvious pou den to anafero.

OMOS to na siko8ei na figei i oxi einai mono sto xeri tis nifis. Stin ellada dyskola perimeneis kati kalytero p.x. sxetikes kampanies peri kakopoiisis ktl pou 8a dosoun sto 8ima tin "adeia" na milisei, na patisei podi, na diekdikisei, kai stin teliki an den vlepei apotelesma na fygei apo tin pigi kakopoiisis opoia morfi pairnei afti.

Otan kapoia stigmi loipon 8a apofasisei oti arketa anextike ki oti axizei kalytera 8a siko8ei na fygei. Pi8anon mexri tote 8a einai arga, 8a exei paidia kai 8a einai oikonomika exartimeni apton antra tis...

Tora pou to xanadiavazo ontos exeis dikio... etsi fainetai, sa na katigoro to 8ima... MEGALH mou malakia pou to exefrasa etsi...
me aganaktei poly to gegonos oti den pataei podi gia na yperaspisei ton eafto tis... parolo pou xero poly kala oti to na yperaspisei ton eafto tis mporei na mhn yparxei kan os sineidito concept mesa sto kefali tis, fantasou dld kato poso to 8eorei kai prosopiko tis dikaioma...

Symfono ki epafxano oti oi goneis exoun megalo meridio ef8inis pou anti na prostatepsoun tin kori protimoun na mi ginoun rezili...gia tetoious goneis exo mono perifronisi... alla afou den tin prostatepsan tosa xronia den prokeitai na to kanoun oute tora... as min exoume psevdes8iseis.

ELENH thank you so much gia tin diefkrinisi pou ekanes... it all became so clear -

6:38 AM  
Blogger Νicola Beerman said...

Καραγκιοζηλικια και το πατημα και το χαστουκι.Ισως να αποτελουσαν αψυχολογητες ενεργειες της στιγμης ,να το αντιληφθηκε το ζευγαρι και να συνεχισαν το μυστηριο.Αν πραγματι ηταν ετσι και η σχεση τους ειχε βαθος,να πανε να γαμ... οι αλλοι και η γνωμη τους.9 στις 10 φορες η αποψη των αλλων ειναι περιτη,το ιδιο ισχυει και για τη γνωμη που εκφερω αυτη τη στιγμη...

9:09 AM  
Blogger Μαρκησία του Ο. said...

Ας του έσκαγε κι αυτή άλλο ένα χαστούκι και ας έφευγε.
Σιγά το κελεπούρι που θα έχανε...

9:43 AM  
Blogger Ο Φοβερός said...

I dikia mou de aporia einai os eksis: Giati den tou edine auti mia klotsia sta mpalakia tou kai mia mpounia na tou figi kana donti - kai meta blepoume :-)

An itan ethimo, eprepe na tou to poune tou antra na einai etimos gia ton "pono", alla kai na min itan etimos tin fapa ti tin ithele?

9:56 AM  
Blogger vatraxokoritso said...

Δηλαδή τώρα τι να πιστέψω ότι η νύφη δεν ήξερε τι γουρούνι είχε στο σακί?
Και αφού τον ήξερε γιατί πόνταρε στην αδυναμία της στιγμής και σκέφτηκε..
«έχει τόσο κόσμο εδώ, τέτοια μέρα δεν θα κάνει τίποτε ,θα το φάει και θα κάτσει..!»
(Βλέπε κυρία Κοκοβίκου με δόξα και τιμή!)
Θα μπορούσα να το δεχτώ μόνο αν δεν ξαναγύριζε,,
Αλλά είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις συγγενείς -μαινόμενους ταύρους..
Τι να πω?
Ο καθένας σε αυτή την ζωή πληρώνει για τις επιλογές του!!!
Ο καθένας έχει δίπλα του αυτόν που του αξίζει, αλλιώς την κάνει με ελαφρά!

Υγ
(Κούλα πολύ μαλάκας ο Κυριάκος! Να τον χαίρεσαι

11:35 AM  
Blogger Andrew said...

Τώρα όταν λέμε ότι η γυναίκα θέλει ξύλο (η συγκεκριμένη) καλά το εννοούμε!

Αλλά τι να πεις... μερικές έχουν μεγαλώσει τόσο άσχημα που ως και αυτόν που τις δέρνει τον θεωρούν κάτι καλό. Κρίμα το κορίτσι, θα αρχίσει από τώρα να πιστεύει στη μετεμψύχωση...

12:16 PM  
Blogger eikonoplastis said...

τον έβρισε κανείς στην εκκλησία το γαμπρό; οι φίλοι του του κόψανε την καλημέρα; ο παπάς του την είπε;
μάλλον όχι, γιατί η χώρα μας είναι 'λίγο' ματσοκρατούμενη. Αυτά και άλλα πολλά αντιμετωπίζονται ως ανέκδοτα, γραφικά περιστατικά, δείγματα ανδρικής μαγκιάς, και πάντα θα ακουστεί για τη γυναίκα και η μαλακία του στυλ: ήθελέ τα κι έπαθέ τα...
Οπότε θα έπρεπε να υπάρχει διαδικασία αυτόματη, που να σέρνει στα δικαστήρια όποιον άντρα κάνει χρήση (ξυχικής ή σωματικής) βίας σε βάρος γυναικών.
Ένας τέτοιος νόμος υπάρχει εδώ και6 μήνες στην Ισπανία, και προφανώς προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων απο τους συντηρητικούς (γιατί λέει δεν καταδιώκεται με την ίδια λογική και η βία που ασκούν γυναίκες σε βάρος ανδρών), αλλά τελικά (ανεξάρτητα αν έχει άμεσα πρακτικά αποτελέσματα ή όχι) έχει έντονο παιδαγωγικό χαρακτήρα: όποιος είναι τέτοιου είδους μάγκας δεν είναι 'άντρας', είναι καθήκι [βλ. εγκληματίας]. Φτάνει πια η σιωπή και η συγκάλυψη.
(Γαμώ την κοινωνία μου)

5:31 AM  
Blogger vangelakas said...

συμφωνω με καποιον παραπανω...

οταν καποιος ειναι τοσο αρρωστακι ωστε να κανει μπροστα σε τοσο κοσμο τετοια λαμακια δεν μπορει να ηταν συγκροτημενος στο διαστημα πριν.

η μανταμιτσα τι εκανε;

Δεν τον ειχε παρει γραμμη;

Πολυ κουλο ναουμ!

2:50 PM  
Blogger Stefanos said...

Εμ, προσέξατε που έγινε ο γάμος; Στην Ηλεία.. Έχετε υπόψη τι σημαίνει Ηλεία;
Από αυτά που έχω δει εκεί πέρα, έχω να πω οτι είμαι σίγουρος πως η νύφη ήξερε απο πρίν την αντίδραση.
Μιλάμε για πολύ περίεργο κόσμο.
Αφού δεν την πλάκωσε και ο παπάς στις χριστοπαναγίες... (έχει γίνει. Μέσα σε εκκλησία. Την ώρα της λειτουργίας.)

2:55 AM  
Blogger Dimitris Athanasiadis said...

Περά από τις γενικά ισοπεδωτικές απόψεις του μόρταλ_γκοντ (εκ των οποίων οι μισές έχουν κάτι να πουν κι οι άλλες μισές μπάζουν από 14 μεριές - συμβαίνει αυτό όταν γράφεις σεντόνια) θα σταθώ σε αυτό που είπε περι παράδοσης στην Εκκλησία και νοημάτων των τελετουργικών.

Παρόλο που δε πιστεύω στο χριστιανικό δόγμα και τα όσα υιοθετεί η Εκκλησία (που συχνά είναι δύο διαφορετικά πράγματα) θεωρώ ότι κάποιες καταστάσεις για καθαρά εξελικτικούς λόγους έχουν κάποιο λόγο να υπάρχουν. Κοινώς, εκεί που η θρησκεία (κάντε αυτό επειδή το λέει ο Θεός) συναντά την παράδοση (κάντε αυτό επειδή έχουμε δοκιμάσει όλα τα άλλα και αυτό δουλεύει), μπορώ να δεχτώ κάποιες συνήθειες που μας έρχονται από τις προηγούμενες γενιές*. Τέτοια παραδείγματα είναι η νηστεία για μερικές μέρες του χρόνου που καθαρίζει το σώμα από την υπερβολή/αφθονεία των υπόλοιπων μηνών και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις με αφορμή ένα θρησκευτικοειδές συμβάν (βάφτιση, γάμος, Πάσχα κλπ) που δένουν την ευρύτερη οικόγένεια, δίνουν αίσθηση ταυτότητας, κοινωνικοποιούν κλπ.

Στο συγκεκριμένο έθιμο του πατήματος βλέπω δύο προσεγγίσεις και δεν απόδέχομαι καμία. Από την μία το 'πάτημα' προκύπτει από τον εγωισμό του άντρα και της γυναίκας (και κατ' επέκταση και των σογιών τους) και την (φυσιολογική και αναπόφευκτη δυστυχώς) επιθυμία του ενός να επιβληθεί στον άλλο. Όμως οι εγωισμοί δεν έχουν θέση στη δημόσια τελετή (αν μη τι άλλο στην ένωση δύο ανθρώπων γενικά). Υποτίθεται ότι με το γάμο ενώνονται α) για να χαρούν τη ζωή μαζί και β) να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα μαζί - όχι για να κάνουν πόλεμο ο ένας στον άλλο**.

Από την άλλη το 'πατημα' προκύπτει για την ικανοποίηση της κοινότητας (αν σας ήρθε στο νου η λέξη χωριό καλά πάτε) είτε αυτή η ικανοποίηση λέγεται να 'μαθουμε' για το ζευγάρι, είτε για να γελάσουμε μαζί τους. Το πρώτο είναι σκέτο κουτσομπολιό, το δεύτερο απλά απαράδεκτα βλάχικη αίσθηση του χιούμορ.

Όπως και να έχει, και για τους λόγους εγωισμού και για τους λόγους της κοινής γνώμης, πολύ θα χαρώ αν σε xx χρόνια μιλάω για το 'πάτημα' σε παρελθοντικό χρόνο.

(*)Καλή η παράδοση αλλά όταν οι συνθήκες έχουν προχωρήσει ο ορθολογισμός καλό είναι να παίρνει τη θέση της.

** Αν και κάποιοι παντρεμένοι ίσως να πουν ότι η τελετή του γάμου είναι η επίσημη έναρξη του πολέμου μεταξύ του άντρα και της γυναίκας.

7:47 AM  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker